تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی: سکه بهار آزادی با سکه امامی چه تفاوت هایی دارند؟

در بازار بی‌ثبات ایران که تورم بلای جان خیلی از خانواده‌های ایرانی است، بسیاری رو به سرمایه‌گذاری در طلا و سکه‌های طلا می‌آورند. بنابراین، در بازار طلای ایران دو نوع سکه امامی و سکه بهار آزادی خرید و فروششان داغ است. اما به طور دقیق، تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی چیست؟ و عوامل موثر بر قیمت گذاری سکه طلا چه هستند؟ ما چه سکه‌ای را بخریم، سکه بهار آزادی یا سکه امامی؟ با ما همراه باشید تا در رابطه با موارد مختلف تفاوت سکه امامی و سکه بهار آزادی و تعریف هر کدام از آنها در این مطلب از گالری زرنگار صحبت کنیم. سکه‌های امامی (طرح جدید) و بهار آزادی (طرح قدیم) از نظر وزن و عیار طلا کاملاً مشابه هستند و هیچ تفاوتی ندارند. تنها اختلاف این دو نوع سکه، مربوط به سال ضرب آن‌هاست؛ سکه‌های بهار آزادی بین سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ ضرب شده‌اند، در حالی که سکه‌های امامی از سال ۱۳۷۰ به بعد تولید می‌شوند.  

سکه امامی چیست؟

برای دانستن تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی، اجازه دهید تا اول این دو سکه را کمی از نزدیک بررسی کنیم. یکی از شناخته شده‌ترین سکه‌های طلا برای سرمایه‌گذاری در ایران سکه امامی است.

بعد از فوت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ع)، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران سکه‌هایی را با تصویر امام بر یک روی آن حک می‌کرد. همچنین، بر روی دیگر سکه امامی شکل حرم امام خمینی (ع) و بالای آن عبارات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران حک شده است.

(در مورد واحدهای وزنی اندازه گیری طلا بیشتر بخوانید.)

آشنایی با سکه امامی

سکه بهار آزادی چیست؟

سکه بهار آزادی اولین سکه طلایی بود که بانک ملی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال 1358 برای اولین بار حک کرد. بنابراین، تاریخ اولین ضرب این سکه قبل از سکه امامی و پس از انقلاب بوده است. طرح سکه بهار آزادی هم فرق می‌کند.

بر روی یک طرف سکه تصویر حرم امام رضا (ع) و حروف اولین بهار آزادی حک شده است. در طرف دیگر آن نام حضرت علی (ع) در مرکز حک شده و در زیرش حروف بانک ملی ایران. با این حال، آیا به غیر از تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی در ظاهر آیا این دو سکه فرق‌های دیگری هم با هم دارند؟

تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی

تفاوت ظاهری سکه امامی با سکه بهار آزادی

ما در تعریف سکه بهار آزادی و امامی کمی در مورد این تفاوت صحبت کردیم. یکی از اصلی‌ترین موارد تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی در ظاهر آنها است. همانطور که گفتیم، تصاویر هر دو روی سکه امامی با سکه بهار آزادی فرق می‌کنند. این تفاوت‌ها در این موارد خلاصه می‌شوند:

  • یک روی سکه امامی عکسی از امام خمینی (ع) و روی سکه بهار آزادی اسم علی حک شده است.
  • بر روی دیگر سکه امامی عکسی از حرم امام خمینی (ع) و روی دیگر سکه بهار آزادی حرم امام رضا حک شده است.
  • بر یک روی سکه امامی نام بانک توزیع‌کننده سکه بانک ملی ایران است. در صورتی که بر روی سکه بهار آزادی نوع بانک، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.
  • تفاوت‌های جزئی مثل حاشیه بهار آزادی که حاشیه‌اش دارای نقش گل و بوته است. این در حالی است که حاشیه سکه امامی ساده است. همچنین، یک تفاوت دیگر به مکان تاریخ سال ضرب در روی سکه‌ها بر می‌گردد. در سکه بهار آزادی تاریخ سال زیر حرم امام رضا حک شده است. در صورتی که در سکه امامی این تاریخ در زیر تصویر امام خمینی حک شده است.

تفاوت آلیاژ و خلوص سکه امامی با سکه بهار آزادی

در خصوص آلیاژ و خلوص، تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی وجود ندارد. این به خاطر آن است که هم سکه امامی و هم سکه بهار آزادی مقدار عیارشان ۲۱.۹ است. بنابراین، در خصوص آلیاژ و خلوص این دو سکه کاملاً با هم یکسان هستند.

(در مورد انواع شمش طلا در وبلاگ گالری طلا زرنگار بخوانید.)

فرق بین سکه امامی و سکه بهار آزادی

تفاوت وزن سکه امامی با سکه بهار آزادی

از لحاظ تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی در مورد وزن هم این دو سکه کاملاً مشابه همدیگر هستند. وزن هر کدام 8.133 گرم است. بنابراین، این دو سکه هم وزنشان با یکدیگر یکسان است.

تفاوت قیمت سکه امامی و بهار آزادی

یکی از مهمترین موارد تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی قیمت آن است. اصولاً سکه امامی به خاطر پرتقاضا بودنش تفاوت قیمت بیشتری نسبت به بهار آزادی دارد. برای همین هم قیمت سکه امامی بیشتر از سکه بهار آزادی است.

علت تفاوت قیمت سکه امامی و بهار آزادی

گفتیم که یکی از موارد اصلی تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی گران‌تر بودن سکه امامی نسبت به بهار آزادی است. اما چرا این تفاوت در قیمت؟ دلیلش پرتقاضا بودن سکه امامی است.

سکه امامی برای اولین بار در سال 1370 ضرب شد و طرح جدیدتری دارد. بنابراین، افراد بیشتری هم متمایل هستند که این سکه را خریداری کنند. به این صورت، تقاضا برای خرید آن بیشتر شده و قیمتش هم بالاتر می‌رود.

(جهت مشاهده قیمت و خرید دستبند اسم طلا زنانه به ویترین گالری طلا زرنگار مراجعه کنید.)

میزان نقد شوندگی سکه بهار آزادی با سکه امامی

به غیر از موارد ظاهری، وزن، عیار، قیمت و نقد شوندگی هم یکی از موارد مهم تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی است. نقد شوندگی یعنی شما چقدر راحت می‌توانید یک دارایی را به پول نقد تبدیل کنید، بدون اینکه ارزش اصلیش کمتر شود. بنابراین، نقد شوندگی کدام بهتر است؟ سکه بهار آزادی یا امامی؟

در این خصوص، سکه امامی نقدشوندگی خیلی بهتری دارد. این به خاطر آن است که تقاضا برای خرید و فروش این سکه خیلی بیشتر از سکه بهار آزادی است. بنابراین، شما در هر زمان که بخواهید می‌توانید این سکه را به راحتی در صرافی‌ها و طلا فروشی‌ها به پول نقد تبدیل کنید.

بازده سرمایه گذاری سکه امامی نسبت به سکه بهار آزادی

میزان رشد قیمت و بازده سرمایه‌گذاری دو سکه امامی و بهار آزادی هم یکی از دیگر از موارد مهم تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی است. بررسی‌هایی که در مورد رشد قیمت این دو سکه در چند سال اخیر انجام شده نشان می‌دهند که میزان رشد سکه امامی نسبت به سکه بهار آزادی با اختلاف ۵ درصد در بازار بیشتر بوده است.

بنابراین، از لحاظ رشد قیمت، سکه امامی نسبت به سکه بهار آزادی رشد قیمت سریع‌تری داشته است. برای همین هم بازده سرمایه‌گذاریش بهتر است.

رشد قیمت سکه امامی نسبت به سکه بهار آزادی

تفاوت در سال تولید سکه امامی و سکه بهار آزادی

سال تولید هم یکی دیگر از موارد تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی است. اولین تاریخ تولید سکه بهار آزادی در سال ۱۳۵۸ بود که بانک ملی ایران این سکه را تا سال ۱۳۷۰ ضرب می‌کرد. سپس، از سال ۱۳۷۰ بانک مرکزی جمهوری اسلامی سکه‌ای با طرح جدید به نام سکه امامی را تولید می‌کرد.

اما چرا روی سکه‌های امامی که ما در بازار می‌بینیم تاریخ 1386 حک شده است؟ این به خاطر آن است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت که دیگر سکه‌های امامی را با تاریخ حک هر سال ضرب نکند.

این بانک برای کاهش هزینه‌های فرایند ضرب و تولید سکه این دستور را صادر کرد که تمام سکه‌های امامی، حتی سکه‌هایی که بعد از سال ۱۳۸۶ ضرب می‌شوند، با این تاریخ تولید و توزیع شوند.

(در مورد عیار طلا در وبلاگ گالری طلا زرنگار بیشتر بخوانید.)

سکه بهار آزادی بخریم یا سکه امامی؟

در رابطه با موضوع سرمایه‌گذاری روی سکه، سکه امامی انتخاب بهتری است. همانطور که در خصوص موارد تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی توضیح دادیم، این سکه‌ها مهمترین فرقشان از لحاظ قیمت، بازده و نقدشوندگی است.

بنابراین، اگر شما به دنبال گزینه سرمایه‌گذاری با نقد شوندگی خوب و بازده بالا می‌گردید، مسلماً سکه امامی نسبت به سکه بهار آزادی انتخاب بهتری است.

عوامل موثر بر قیمت‌گذاری سکه طلا

ما در این مقاله عمدتاً در مورد تفاوت سکه امامی با سکه بهار آزادی صحبت کردیم. اما آیا شما می‌دانید که چه عواملی به طور مستقیم قیمت این سکه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند؟ اصولاً چند عامل مهم وجود دارند که قیمت سکه بهار آزادی و امامی را تحت تاثیر قرار می‌دهند. این عوامل عبارتند از:

  • قیمت جهانی طلا: اگر قیمت جهانی طلا افزایش یابد، قیمت سکه طلا هم از بالا می‌رود.
  • نرخ ارزهای خارجی: از آنجایی که قیمت جهانی طلا به دلار است، نوسانات قیمت دلار هم باعث ایجاد نوسانات در قیمت گذاری سکه طلا می‌شود.
  • شرایط اقتصاد کشور: در صورتی که کشور دارای رکود و بی‌ثباتی اقتصادی باشد، خیلی‌ها رو به خرید سکه طلا می‌آورند که این باعث افزایش تقاضا برای آن و بیشتر شدن قیمتش می‌شود.
  • سیاست‌های بانک مرکزی: در صورتی که بانک مرکزی سیاست‌هایی مثل افزایش یا کاهش نقدینگی و نرخ بهره را داشته باشد، می‌تواند باعث افزایش قیمت سکه طلا شود. برای مثال، افزایش نرخ بهره می‌تواند باعث کاهش تورم و تقاضا برای سکه شود که قیمتش را کمتر می‌کند. از طرف دیگر، کاهش نرخ بهره می‌تواند باعث افزایش تورم و تقاضا برای سکه شود که قیمتش را بالا می‌برد.
  • میزان عرضه و تقاضا: در مواقعی از سوال ممکن است میزان تقاضا برای خرید سکه از میزان عرضه آن بیشتر باشد که این مسئله مسلماً منجر به افزایش قیمت آن می‌شود.

چگونگی ارزش گذاری سکه امامی و سکه بهار آزادی

مقالات مرتبط

نظرات